Escape Room Challenge – Scouting Twente

Tips

Tips voor het ontwerpen van je escape room

  • Begin op tijd
    Verkijk je niet op de hoeveelheid tijd die het kost om een escape room in elkaar te zetten. Het is waarschijnlijk lastiger dan je denkt! Begin dus op tijd met het uitwerken van het idee en het verzamelen van materiaal. Spreek met elkaar een vaste  avond/middag af waarop er aan het ontwerp wordt gewerkt en hou de planning goed in de gaten. Zes maanden lijkt lang, maar het is zo voorbij!
  • Overleg goed over de (on)kosten
    Overleg vooraf goed met elkaar hoe jullie het regelen met eventuele (on)kosten. Wordt dit betaald uit de kas? Worden de kosten verdeeld? In dat laatste geval, wie betaalt er mee en wat is het maximum besteedbare bedrag?
  • Prioriteiten stellen
    Zorg eerst dat het belangrijkste geregeld is: de locatie, de Escape Masters en evt. het thema. Werk vervolgens de basis goed uit: welke puzzels moeten worden opgelost om te kunnen ontsnappen en wat is hiervoor nodig? Ga pas daarna aan de slag met de details (zoals aankleding) en voeg eventueel nog extra ’tussenstappen’ of sidequests toe die minder belangrijk zijn.
  • Taken goed verdelen en overzicht houden
    Als je met een groot team werkt, zorg er dan voor dat de taken goed en duidelijk verdeeld zijn en dat er één Escape Master is die het overzicht blijft houden.
  • Laat niet te veel aan het toeval over
    Door ervoor te zorgen dat het laatste ‘puzzelstuk’ (meestal een code) alleen bekend kan worden door een combinatie van meerdere puzzels op te lossen, kun je voorkomen dat een teamlid per toeval het laatste/belangrijkste puzzelstuk (bijv. een verstopte sleutel van de einddeur) ontdekt en dat het team hierdoor binnen 5 minuten buiten staat.  Dat wil je – en kun je – voorkomen.
  • Communicatie met de deelnemers
    Zorg ervoor dat je tijdens het spel kunt communiceren met het deelnemende team. Het zou het mooiste zijn als de Escape Master zelf niet in de ruimte aanwezig hoeft te zijn, maar dat hij/zij wel mee kan kijken/luisteren/praten. Hiervoor kun je misschien een webcam of (beeld)babyfoon lenen of gebruik maken van Facetime/videobellen.
  • Interieur en inboedel beschermen
    Haal de ruimte van je escape room vooraf zo leeg mogelijk, verwijder zo veel mogelijk interieur/decoratie. Als er in de ruimte voorwerpen aanwezig zijn die niet verwijderd kunnen worden en die geen deel uit maken van een puzzel, dan kun je deze het beste markeren, bijv. met een opvallende felgekleurde sticker of een lint. Denk bijv. aan een verbanddoos, een brandmelder of de plinten. Meld vooraf duidelijk dat de gemarkeerde items geen deel uitmaken van het spel. Dit zal het spelverloop zeker bevorderen en het voorkomt schade aan je interieur/inboedel.
  • Wat is van wie?
    De kans is vrij groot dat je van verschillende mensen materiaal zult lenen, zoals sloten, kluisjes of apparatuur. Vooral bij kostbaar materiaal is het wel zo netjes dat dit weer ongeschonden terug komt bij de eigenaar. Door het te labelen of door een lijst bij te houden kun je achteraf netjes zien wat je van wie geleend hebt.
  • Maak het opbouwen & opruimen niet te lastig
    Als je geen vaste locatie hebt, moet je dus op alle speelavonden (minimaal 4 keer + testavonden ) alles opbouwen en opruimen.  Probeer ervoor te zorgen dat het opbouwen en opruimen niet te veel tijd kost want dan is het bijna niet te doen om twee of drie teams op één avond te laten spelen. Ook moet het niet te veel tijd kosten om alles na gebruik weer te ‘resetten’ en klaar te zetten voor een nieuwe speelronde.
  • Laat je escape room goed testen!
    We raden aan om je escape room goed te laten testen door verschillende teams. Dit kun je natuurlijk prima overlaten aan je mede-scouts! Verkenners, explorers, leiding, bestuur, vrienden, familie: laat ze een keer langskomen en test of ze binnen de gestelde tijd kunnen ontsnappen. Houd dan wel telkens een teamgrootte van 5 tot 10 personen aan.

Tips voor de escape master

  • Heldere uitleg
    Zorg voor een heldere uitleg bij je escape room. Zet vooraf de belangrijkste punten op papier zodat je niets vergeet. Geef duidelijk aan welke items géén deel uitmaken van het spel.
  • Wat mag wel/niet mee naar binnen?
    Geef tijdens de uitleg duidelijk aan welke items wel/niet mee naar binnen mogen. Laat bijv. alle spelers hun smartphone inleveren.
  • Wachtruimte regelen
    Als er meerdere teams op één dagdeel jouw escape room spelen, dan zullen ze misschien op elkaar moeten wachten. Heb je maar één ruimte/lokaal ter beschikking en moeten de teams dus buiten wachten (in de winter!) ? Dan is het misschien wel prettig als er een beetje beschutting/kampvuurtje/warme drank o.i.d. is.

Heb je nog tips voor andere teams?

Deel deze dan via het contactformulier, dan voegen we ze toe aan deze lijst. Alle input en feedback wordt gewaardeerd, het kan het speelplezier alleen maar ten goede komen!

© 2024 Escape Room Challenge – Scouting Twente

Thema door Anders Norén